Служител на пресцентъра на Министерство на отбраната ще бъде проверяван дали е сред организаторите на протестите, предизвикани от слуховете, че деца ще бъдат отнемани от родителите им. Информацията е от военния министър Красимир Каракачанов.

Междувременно в Сливен районната прокуратура образува досъдебно производство за всяването на паника и разпространяването на заблуждаваща информация.

На втория ден след истерията от фалшивата новина 60% от децата в Шесто училище в сливенския квартал "Надежда" се върнаха в клас. Станчо Георгиев също се поддал на паниката, защото държавата закъсняла с разясняването на Стратегията за детето.

В Министерския съвет премиерът помоли медиите да помогнат в тази задача.

"Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма?! Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца?!", коментира премиерът.

Медиатори, учители и социални обикалят в квартал "Надежда" и обясняват на родителите, че всичко е провокация.

От полицията са разпитвали всички пастори и ромски лидери.

По образуваното досъдебно производство наказанието е две години затвор, но заради мащаба на обществената опасност може да достигне и пет.

Междувременно в социалните мрежи беше обявен нов протест срещу Стратегията за детето - по план в квартал "Надежда" в събота.