Протестиращи срещу разработването на кариера за варовик и доломит блокираха Подбалканския път София - Бургас край град Николаево. Хората са притеснени от последиците за околната среда и риска за здравето им.

Жителите от 11 населени места в три общини блокираха подбалканския път и поискаха мораториум в местността Кереч Тарла. Представители на две министерства - на енергетиката и на екологията,  дойдоха да разговарят с протестиращите.

 Местната власт и областния управител на Стара Загора са на страната на  хората, а не на концесионера.

"Най-вече се притесняваме заради водата и въздуха. А без вода и без въздух не се живее, каза пред камерата на bTV Данка Василева.

Областният управител Гергана Микова обясни, че е дошла на протеста, защото според нея хората са прави. "Може да бъде нарушено тяхното спокойствие, може да бъде нарушена екологията около техните населени места", отбеляза Микова.

От министерствата на енергетиката и на околната среда и водите обещаха на  протестиращите да бъде направена повторна проверка на документите по издаването на концесията.

При доказване на каквато и да е било опасност, разрешителното ще бъде прекратено.

"Важно е да направим цялостна оценка на целия проект, но трябва да се придържаме и към закона. Ще прегледаме всеки един документ, ако има проблем ще реагираме", заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който се срещна с протестиращите.

Проектът беше временно спрян преди 4 години, но отново е получил разрешително.

Кариерата за добив на варовик и доломит обхваща 750 дка в землището на три села - Едрево, Братя Кунчеви и Оряховица. Според разрешителното, добивът на инертни материали ще е на дълбочина от 60 метра.

За изкопните работи ще се използва взривяване. Разрешителното за концесия е издадено от Министерството на енергетиката на пловдивска фирма.