Жители на 11 старозагорски села протестират срещу изграждането на кариера за варовик и доломит. Те блокираха Подбалканския път София-Бургас.

Проектът беше временно спрян преди 4 години, но отново е получил разрешително.

Кариерата за добив на варовик и доломит се намира в местността Кереч Търла. Обхваща 750 дка в землището на три села - Едрево, Братя Кунчеви и Оряховица. Според разрешителното, добивът на инертни материали ще е на дълбочина от 60 метра.

Най-близкото село до кариерата е Едрево. По думите на кмета Динко Дедев релефът ще се унищожи изцяло. „Това става един проход, по-голям пет пъти примерно, от Хаинбоаз. Кой ще спре тоя вятър променя се целият климат се променя”, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Данка Василева, която живее в Едрево, добави, че най-много се притесняват за водата и въздуха.   

За изкопните работи в Кереч Търла ще се използва взривяване. На метри от находището е вододайната зона на няколко села, сред които е и Едрево. Възражения срещу бъдещата кариера има и от трите общини, на чиито територии тя ще се намира.

„Нашите опасения са, че при определена сила и посока на вятъра, освен село Едрево, което е най-близо отстоящо до тази кариера, замърсяване ще има и в град Николаево, село Елхово, съседното село Паничерево, да не говорим и за населените места от община Стара Загора”, каза Косьо Косев, кмет на община Николаево.

Разрешителното за концесия е издадено от Министерството на енергетиката на пловдивска фирма. Опитите ни да я открием на адреса й в Пловдив, удариха на камък.