До дни ще е ясно дали има още български яйца с фипронил. От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че текат проверки и в други птицеферми, освен трите затворени вчера.

България е подала информация към Европейската система за бързи предупреждения за проблемни храни и фуражи, тъй като от една от затворените ферми са изнасяни яйца зад граница.

За засечени яйца от съмнителните партиди алармираха зрители на bTV от различни градове  - не само от София и областта, както беше съобщено първоначално.

Междувременно някои от хранителни вериги обявиха, че изтеглят всички яйца на консорциума "Агробизнес", не само от посочените партиди.

От агенцията по храните са категорични че фипронилът не е в опасни количества. Проверява се как препаратът е попаднал в яйцата. Той се ползва основно за обезпаразитяване на животните, но е забранен. „Този препарат доста дълго се отделя. Т.е. днес ако пръскате, вдругиден и след един месец отново ще има”, посочи зам.-директорът на БАБХ Тодорка Янковска.

Работниците, които от години работят във фермите в Поликраище, недоумяват как веществото е попаднало в яйцата.

Прокуратурата в Горна Оряховица се е самосезирала по случая с фипронила. Започва проверка дали производителят на яйцата е извършил престъпление от общ характер, за което законът предвижда затвор до 5 години.