Областната управа в Бургас започна проверка залесен ли е изкуствено плажът край лятната резиденция на Ахмед Доган в парк „Росенец“. Сигнал за това са подали граждани.

Близо година продължава казусът дали ивицата е плаж, или земеделска земя. С решение на Върховния административен съд плаж „Росенец-изток“ е вписан като такъв в кадастъра.

Не е приключило обаче делото, което фирма, близка до Доган, води срещу Агенцията по кадастър с аргумент, че мястото е самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно граждани установиха, че в пясъка е избуяла трева, а водата край кея е затлачена от водорасли.

Зам.-областният управител на Бургас, назначен на поста от служебното правителство, е извършил проверка на място. Преписката е изпратена до Министерството на туризма за експертно становище.

„Не сме експерти, не очаквайте от нас да ви кажем дали е изкуствено, или не затревяването. Но в интерес на обективната истина е редно да споделим, че 500 метра на запад, на входа на пристанище Росенец, където има едно малко плажче, там също има подобно затревяване“, каза Асен Бонджев, зам.-областен управител на Бургас.

За неделя е организирана акция по окосяване на тревата от пясъка.