Край на спора за статута на терена край летните сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“. С решение на Върховния административен съд ивицата официално е призната за плаж.

Близо година след протестите и половин година, след като Агенцията по кадастър изготви специализирана карта на плаж „Росенец-изток“, ивицата официално получи статут на такъв.

Решението за вписване в кадастъра на плажа край лятната резиденция на Доган се забави заради обжалване от фирма, свързана с почетния председател на ДПС.

Аргументите им са, че това е самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.

Делото не е приключило, но плажът е вписан с предварително изпълнение. Площта му е 1412 квадратни метра, от които близо една трета са бели дюни.

"Съдът именно това казва, че няма нужда да се спира изпълнението на тази заповед, а той трябва да се нанесе. Плажът си е там, той си е плаж, няма как да се промени, освен ако няма някакво природно бедствие или нещо такова. В картата се регистрира имота така, както съществува на мястото", каза инж. Светла Кутлева, нач. Агенция по геодезия, картография и кадастър-Бургас.