Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) провери законността на 103 имота, собственост на 27 души, обвинени за участие в три престъпни групи за телефонни измами.

Проверката бе възложена от Специализираната прокуратура. Имотите са на територията на Горна Оряховица, с. Ружинци, с. Арчар, Берковица, Левски и Ветово.

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които един вече е премахнат, а два са в процес на доброволно премахване.

За други 20 имота тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за пет обекта.

23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи - незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване.

Други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост. Заварените строежи са девет, проверени са и три преместваеми обекта, като един от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.

Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 административно-наказателни производства.