Вече официално - няма да има редовно правителство в рамките на 46-ия парламент. И третият мандат претърпя провал след 6-минутна среща между носителя БСП с "Има такъв народ", които категорично отказаха подкрепа.

Кога точно левицата ще върне папката, така че бюджетът да може да бъде актуализиран от Народното събрание, ще бъде решено утре.

Последната среща за третия мандат започна със закъснение и предварителна нагласа за провал.

"Да финализираме този разговор, за да можем и ние да вземем окончателно решение, от което зависят важни събития в страната. Ние сме водени от отговорността за стабилност", призова Корнелия Нинова минути преди нейното начало.

"Още в началото заявихме че ще предложим кабинет и ако не бъдем подкрепени от протестни партии, отиваме на избори. Няма да ви подкрепим. В следващия парламент ще направим голямата промяна", каза Тошко Йорданов.

Така шест минути по-късно срещата приключи, а с нея и преговорите за мандата на БСП. Изненадани от проваления диалог нямаше.

"Това беше един мъртвороден мандат, в началото обаче имаше възможност и трябва да е урок за всички за следващия път за малко повече смирение", заяви Иво Мирчев от "Демократична България".

"Предупредихме, че третият мандат е възможен, само ако има предварителни разговори, съгласие и компромиси от формациите на промяната. Отговорността е на носителите на мандата за провала и на първия, и на третия мандат", каза Мая Манолова.

На днешния извънреден председателски съвет политическите сили не се разбраха и за датата на президентския вот.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!