Всеки четвърти българин би занимал да живее в друга държава, ако разполага с всички необходими документи. Това показват данните от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“

Изследването е обхванало 57 държави, покриващо около две трети от глобалното население (и около 90% от страните, които са свободни да проведат и публикуват резултати от проучвания на общественото мнение).

Точно една четвърт от участвалите в изследването българи заявяват, че ако разполагат с всички необходими документи, биха заминали да живеят в друга държава. Мнозинство от две трети (67%) отговарят, че биха останали да живеят в България. Малцина (8%) пък са тези, които не могат да преценят.

Желанието за миграция сред нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), например, е значително по-силно. Близки до нас в своите нагласи пък са държави като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).

Нагласите в страната ни са в съответствие със средните за ЕС. Средно всеки трети европеец би предпочел (при възможност) да живее в друга държава. 59% от анкетираните са заявили, че предпочитат да останат в държавата, в която са и сега.

Обяснението за нагласите у нас може да се дължи отчасти на продължителната десетилетна миграция към държавите от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до ситуация, в която, който е пожелал живот в чужбина, вече е заминал.

Фактори - като възможност за дистанционна работа, повишаване на жизнения стандарт и достъп до услуги, начин на живот и стоки, не по-различни от тези в останалите държави от ЕС. Те обаче не са за подценяване, се казва още в изводите.