Близо една пета от българите са се возили при шофьор, който е употребил алкохол. Това показва проучване на „Тренд“, поръчано от в. „24 часа“ и посветено на нагласите на българите спрямо шофирането в нетрезво състояние.

То е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

37% от нашите сънародници признават, че са ставали свидетели на това как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. 275 хиляди пък казват, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние.

Като водещи фактори за пътни инциденти в страната участниците определят превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Шофирането след употреба на алкохол се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29 г.

5% от българите признават, че са карали в нетрезво състояние, а най-често посочваното оправдание е било, че се чувствали добре. Посочва се също пътуване на кратки разстояния.

Според 89% от хората ако наказанията за шофиране в нетрезво състояние или след наркотици бъдат наказвани по-строго, то това би намалило инцидентите. 94% пък казват, че държавата не се справя адекватно с нарушителите.

В същото време 96% са категорични, че шофирането след алкохол е рисковано, независимо от количеството. 98% смятат същото и за наркотиците.