Все по-малко са желаещите да се ваксинират у нас. Това сочат данните на портала "Our World in Data".   

Всеки осми в страната или малко над 12,5% от българите са си поставили поне една доза от ваксината.

Сънародниците ни, които са ваксинирани и с двете дози, са 10%, което значи, че 9 от 10 души у нас все още не са защитени с пълния имунитет след ваксинация.

Има спад от желаещи да се ваксинират. Най-много те са били през месец май с пик от 39 000 поставени дози за един ден. Данните през юни сочат спад и застой, като най-големият брой поставени ваксини за ден е едва 25 хиляди.

От съвета ваксинационния щаб към здравното министерството уточниха, че  към този момент данни за ваксини с изтичащ срок на годност за месец юни няма. Такива обаче има за юли.

„Под 20 000 са дозите с изтичащ през месец юли, като една част от тях ще бъдат поставени като втора доза“, обясни Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.  

Снимка: bTV

На запитване как да бъдат стимулирани българите да се ваксинират, здравният министър отговори: „За ваксините съм отворен към всякакви предложения“.

Последва и предложение на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран да получи ваучер на стойност 50 лева. Според хотелиери обаче той би бил трудно приложим на практика. 

Снимка: bTV„Всеки стимул е добър, но дали това е най-удачният вариант за някакъв ваучер в сферата на туризма е друг въпрос“, каза мениджърът „Маркетинг и продажби“ на хотел в Поморие Ирина Джендова.

За инициативата за стикери "100% ваксинирани" за туристически обекти от ресорното министерство поясниха, че е изключено да се говори за задължителна ваксинация на персонала.