Над 60% от българските граждани определят здравната система като една от сферите с най-високи нива на корупционни практики, сочат данни от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция „Глобал метрикс“ по поръчка на Българския институт за правни инициативи.

Участници в проучването са общо 1048 граждани от цялата страна в периода 14-26 май т.г.

  • 56% от анкетираните казват, че корупцията в здравния сектор е свързана както с обществените поръчки, така е и част от процеса на предоставяне на здравни услуги.
  • Други 17% смятат, че корупцията е свързана само с предоставянето на здравни услуги, а 16% са на мнение, че корупционните практики са основно при прилагане на Закона за обществените поръчки.
  • 16% от анкетираните посочват, че са били свидетели или са станали жертва на корупция в здравеопазването, но малък дял от тях подават сигнал за това.
  • Над 95% от анкетираните са склонни да твърдят, че НЗОК се източва, като 61% посочват, че това е практика във всички болници. 14% отбелязват, че това е предимно при държавните лечебни заведения.
  • Над една трета от анкетираните казват, че в болниците се правят и назначават ненужни прегледи.
  • На 10% от анкетираните са им били искани пари извън регламентираните такси за лечение в държавна болница, докато в частните в тази ситуация са попадали едва три процента.

Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните заболявания и ниска здравна култура на гражданите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!