В ЦИК са постъпили заявления за регистрация от страна на 14 партии и 5 коалиции за местните избори, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев. 

Регистрацията на партии и коалиции за местните избори започна от 2 септември в ЦИК и изтича на 11 септември 2019 г.

Регистрирани са вече 3 партии - ГЕРБ, "Воля" и "Свобода", а коалицията e "Демократична България" ("Да, България", ДСБ и партия "Зелените").

До 6 септември е крайният срок, в който кметовете трябва да образуват избирателните секции и публично да обявят адресите им. 

На 16 септември изтича срокът за регистрации на партиите и коалициите, местните коалиции и инициативните комитети и се обявяват предварителните списъци на българските граждани, за да проверят имената си и дали фигурират. 

В този срок граждани от държавите членки на ЕС също могат да заявят желание за вписване в избирателните списъци и да гласуват на местните избори. 

Протоколите на СИК и останалите изборни книжа ще се предават в три отделни приемателни пункта, в които ще бъдат разпределени отделните административни райони в рамките на Столична община, съобщиха още от ЦИК. Местата им предстои да бъдат определени със съдействието на Областния управител и на Столична община. 

В първия пункт влизат следните административни райони - "Витоша", "Изгрев", "Красно село", "Лозенец", "Младост", "Панчарево", "Студентски град" и "Триадица", във втория - "Възраждане", "Искър", "Кремиковци", "Оборище", "Подуяне", "Сердика", "Слатина" и "Средец", а в третия - "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Надежда", "Нови Искър" и "Овча купел". С това решение се цели облекчаване на ОИК да работят по-ефективно и бързо.

Всички 265 Общински избирателни комисии (ОИК) са назначени и от вчера работят, информира още Андреев.