Протестно шествие във Варна заради поредната трагедия на пътя. Смъртта на 39-годишен балетист от Варненската опера провокира гнева на негови близки и познати.

Снимка: bTV

Мъжът беше ударен от автомобил до пешеходна пътека в центъра на града. Шофьорът избяга от мястото на инцидента и се предаде след издирването му.

Снимка: bTV

Установено е, че той е без книжка, но с предишни провинения на пътя.

Снимка: bTV

Сходен инцидент имаше и в Русе, където шофьор блъсна 13-годишен велосипедист и също избяга. За щастие пострадалото дете е живо.

Снимка: bTV

В шествието във Варна под надслова „Поход за живот” се включиха над 300 души. Те се събраха пред общината и се придвижиха до областната управа. Събраха се приятели и близки на загиналия балетист Мартин Чикалов, представители на велоклубовете.

Извършителят на катастрофата е в ареста. Той има два акта за управление на МПС без книжка, първият - още докато е бил непълнолетен

Виктория Енева шофирала зад водача на колата, която блъсна Чикалов до Морската градина. „Не можах да повярвам, че този човек мина все едно минава през предмет, аз така и помислих в първия момент, и продължи, не спря”, спомня си тя.

Шофьорът се предаде доброволно, но след като издирването му продължи цяло денонощие. Вече е с обвинение.

Артистите и велоклубовете искат обезопасяване на пешеходните пътеки в рискови участъци и поставяне на полицейски патрули на скоростните отсечки.

Според велосипедистите новият закон за движение по пътищата не помага за безопасността на колоездачите и са нужни кардинални промени.