Глоби за десетки хиляди левове получават жителите на софийското село Пролеша заради път уж освободен от винетка. В продължение на две години хората всекидневно пътуват до София, сигурни в това, че не е нужно да заплащат пътна такса. 

Днес те отново излязоха на протест и заявяват, че ще продължат да изразяват недоволството си.

Георги Гълъбов вече е натрупал 20 глоби. Казва обаче, че въобще не иска да гледа системата, защото тя представя данните за шофьорите като лотария, а известия за нарушения никой не получава.

От БГ ТОЛ посочват, че пътят от Пролеша до София не попада в системата без винетки, както е било през 2020 г. С решение на Министерския съвет участъци с обща дължина около 150 км са освободени от винетки, посочват жителите на Пролеша.

Хората настояват глобите им да бъдат опростени, а протестите им ще продължат. По-късно през деня обаче регионалният министър не отговори директно дали е възможно приспадане на дълговете на хората.

Снимка: bTV

"28.02.2020 г. - това са кадрите от МС, когато тогавашният премиер изпрати председателя на УС на АПИ, когато обясняваше как трябва да отиде около София, къде ще се плащат и къде няма да има винетки. В същия този ден - решение на МС, в което не се плащат винетки единствено и само до Божурище. Истината е, че хората са буквално излъгани на датата 28 февруари. Знакът за винетка си е съществувал във времето назад, т.е. никой не е махнал и знаците за винетка, хората са излъгани тогава", заяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че "има пътища до божурище, за които няма камери, които да санкционират водача без винетка". За основните републикански пътища към Западна Европа и към Сърбия се дължи такса. "Как може през тези две години държавата да не уведоми шофьорите за това, че има стотици нарушения", каза още Наков.