Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението в района на Орлов мост.

За осми поред път родителите излязоха на национален протест.

Шествието тръгна от сградата на парламента и стигна да Орлов мост, където кръстовището беше блокирано за около час. До ескалации не се стигна.

По-късно протестиращите се върнаха пред Народното събрание и скандираха „Оставка”.

Недоволството ескалира основно заради последните поправки в готвения Закон за хората с увреждания. 

Снимка: Ладислав Цветков

Промените се правят заради критики на редица министерства към проекта.

Снимка: Ладислав Цветков

Най-безпощадно е финансовото ведомство, а неговата „зелена светлина” е ключова.

В становището си по законопроекта най-общо финансовото министерство казва, че е неприемливо да се създават нови структури, които донякъде дублират съществуващи, а мястото на част от темите е в други закони, а не в този.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания пък отложи гледането на законопроекта. Изходът от ситуацията засега е неясен.

Протести имаше не само в столицата.

Дълга колона от протестиращи родители на деца с увреждания премина по пешеходните пътеки на кръстовището на Сточна гара в Пловдив. Зеленият сигнал на светофара не стигаше за хората, дошли да изразят гнева си и болката от отношението на държавата.

На протеста родителите бяха дошли и с децата си, част от тях в инвалидни колички. Това е последният мирен протест, следващия път няма да се молим на държавата, заканиха се родителите.

Снимка: Райна Зайкова

Част от тях поканиха държавниците в домовете си, за да се сблъскат  реално с проблемите им.

Протест на майки на деца с увреждания имаше и в Русе. Под звуците на националния химн около 50 души с черни балони затвориха движението от и към граничния пункт „Дунав мост”. Родителите настояват Законът за личната помощ да бъде обвързан със Закона за хората с увреждания и да има индивидуална оценка на потребностите. И неслучайно правят протест точно на Дунав мост.

„Може би вратата към Европа трябва да види каква е ситуацията в нашата държава. Нека и чужденците да видят, че тук нещата не са във вида, в който трябва да бъдат. Тук не визирам само социалната система, тук визирам всички политики, които се водят в България”, категорична беше Снежинка Захариева.

„Животът ни е черен. Аз не смея да заспя, ако нещо се случи с мен, това дете в XXI век ще умре по-зле от куче, от глад и от студ, защото той не може нито да си запали печка, нито да се нахрани, нищо не може”, заяви и Маргарита Манолова, майка на дете с увреждане.