Протестиращи дойдоха във 2-ро РПУ в София, за да си върнат нещата, иззети от палатковите лагери, които бяха вдигнати от полицията в малките часове на 3 септември.

Освен основният липсващ артикул – тентите и палатките, някои от тях търсеха и по-съществени вещи. Сред тях беше и Кирил Попиванов, който разказва, че почти седмица седи без дрехи.

Снимка: btvnovinite.bg

"Моята палатка беше на зелени площи на фонтана пред Президентството. Тя не беше на пътното платно и нямаха никакво право да я вдигат. Над 40 дни живея на палатка. Имам обувки, които са за 350 лева, имам фланелки, които са по 300 лева, как да ви кажа – за над 3-4 хиляди лева имам неща вътре", разказа Попиванов.

За да си вземе палатката дойде и астрофизикът Нестор Арсенов, който в началото на август беше изведен от конференцията на ГЕРБ заради скандирания "оставка". Твърди, че този път процедурата по връщането на вещите от палатковите лагери е по-тромава: "Първият път като ги вдигнаха, можеше да ги вземем. Сега не може да си ги вземем – явно искат да демонстрират, че вече не ни толерират", сподели Арсенов.

Въпреки конфискацията на палатките, протестиращите са категорични, че това няма да ги спре, ако решат да вдигнат трета блокада.

"Блокадите са вид гражданско неподчинение в зависимост от действията на властта", коментира Веселин Станев, дошъл да вземе две шатри, столове и масичка.

Снимка: btvnovinite.bg

Конфискуваните вещи се оказаха не във 2-ро РПУ, а в друго поделение на МВР. Там част от протестиращите си взеха нещата, но не всичко – претърсването на голямата купчина в двора на пожарната се оказа предизвикателство.

Въпреки че първоначално на протестиращите беше заявено, че трябва да представят касова бележка или документ за собственост на вещите, които търсят, в крайна им позволиха да ги вземат, като преди това опишат за кой предмет точно за дошли.