57-ата вечер на протест срещу кабинета „Борисов“ 3 и главния прокурор Иван Гешев започна в 19 ч. Демонстрантите се събираха на площада пред сградата на президентството.

Те се заканиха, че ще направят нов опит да разположат палатков лагер в Триъгълника на властта, след като той беше разрушен снощи след сблъсъците. Към 19:30 ч. множеството блокира движението по бул. „Цар Освободител“ и по бул. „Княз Ал. Дондуков“.

По време на демонстрацията се проведе полицейска операция, видя екипът на bTV, който следи протеста на място. В близост до Националния археологически институт с музей към БАН, чиято сграда е срещу президентството – униформени отцепиха района и го претърсиха. Силите на реда са намерили предмет, който към момента не е ясно какъв е.

Организаторите от „Отровното трио“ заявиха, че в борче до въпросната сграда са били скрити бомбичките, които вчера бяха хвърлени по униформените. 

Снимка: btvnovinite.bg

Репортерът Стоян Георгиев показа колко е тъмно мястото, въпреки че се намира в центъра на София и около най-важните институционални сгради. По думите му голяма част от лампите в района не са работели вчера. Днес лампите са светнали към 21 ч.

Към 21:40 ч. демонстрантите се запътиха към "Орлов мост" и блокираха движението. Символично на платното беше сложена една палатка. Час по-късно протестиращи разположиха кофи за боклук, пейки и кашпи на пътя.

Няма напрежение на демонстрацията, както и опит за поставяне на тенти или по-сериозни укрепителни предмети. Протестиращите споделиха, че спонтанно са решили да издигнат барикадата и се надяват полицията да не я премахне.

По-рано днес организаторите заявиха, че нямат намерение да издигат нови блокади на "Орлов мост, след като предишните бяха премахнати снощи от силите на реда. От МВР уточниха, че са предприели тези действия, защото са открили опасни предмети в палатките.

По данни на Софийската градска прокуратура 40 души са задържани по 24 бързи и едно досъдебно производство. 34-ма са привлечени към отговорност за обвинения от общ характер (30 за хулиганство), трима за нараняване на полицай и един за закана за убийство. Организаторите от „Отровното трио“ обвиниха МВР в полицейски произвол.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!