Представители на протестиращите срещу Закона за закрила на детето бяха приети на среща с народни представители в сградата на парламента, съобщи БГНЕС.

По-рано днес над 50 автомобила правиха демонстративни обиколки на сградата на Народното събрание, в знак на протест срещу законовата разпоредба, по думите им, даваща право на неправителствени организация да предоставят социални услуги.

Те настояват за незабавно връщане на тези услуги към държавни институции, а категориите „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ или „бедност“ да не бъдат довод за отнемане на дете от родителите.

„Притесняват ме промените, които са направени и са неизпълними за родителите. Така се ограничават техните права. На нас, родителите, започва да ни се казва как да възпитаваме децата си. Не става въпрос за бой и шамари – основни аргументи на нашите опоненти. Просто искам да забраня на сина си да гледа телевизия след 22 часа“, обясни един от инициаторите на протеста Милко Божанков.

По думите му, ако влезе в сила т.нар. "Ювеналната юстиция" ("младежко правосъдие" на руски език - б.р.), детето му може да го съди за забраната. 

„Народът не е съгласен с политиката, която съществува в нашата страна по отношение на закрилата на децата“, заяви по време на срещата адвокат Владимир Шейтанов, цитиран от БГНЕС.

„Създаваме деца, за да бъдат здрави и щастливи. За съжаление политиката на българската държава в тази област не постига тези цели. Вместо това ни се предлагат законодателни актове и стратегии с несъществуващи проблеми в България. Предлагат ни се стратегии с несъществуващи принципи“, смята той.

Протестиращите настояват за преглед на действащото законодателство за детето и семейството в момента, за критичен анализ на дейността на определени организации, както и за ограничаване на държавната намеса в семейството.

Работата по стратегията за детето беше спряна от премиера в края на април, въпреки че от социалното министерство заявиха, че в нея не пише нищо от това, което протестиращите твърдят. Ведомството определи тогава твърденията като „фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват неоснователни страхове сред родителите".

Министерството на труда и социалната политика категорично възрази още преди време срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето.

Ведомството остро възрази в началото на юни срещу манипулативните твърдения и неверните интерпретации в социалните мрежи, че от 1 януари 2020 г. ще влязат в сила законодателни промени, с които ще се даде възможност "да се отнемат деца в рамките на 24 часа без съдебна заповед по анонимни сигнали ".

Министерството тогава отхвърли манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да „отнемат деца".