Протест "Проти" и протест "За" кандидатурата на Иван Гешев се състояха днес в столицата. Изборът на нов главен прокурор ще бъде направен след два месеца.

Хиляди се събраха пред Съдебната палата, за да покажат, че не одобряват кандидатура на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров.

Те настояваха кандидатурата му да бъде оттеглена и със законодателни промени да бъде издигната друга. Два часа по-късно се преместиха пред Народното събрание.

Някои от тях споделиха, че за дошли да подкрепят протеста, защото са "за" справедливо правосъдие: "Смятам, че правосъдието в момента обслужва единствено олигарси", каза една жена сред протестиращите.

"Дошъл съм да изразя недоволството си от съдебната система в България. Стана факт, че това е окупирано от една прослойка, които са се настанили след промените в България и не пускат! Затова съм тук, да изразя недоволството си", сподели друг.

Към 21 ч. тази вечер, хванати ръка за ръка, недоволните обиколиха Народното събрание и обявиха, че протестите продължават.

Малко по-рано и само на няколкостотин метра от Съдебната палата – на площад  "Независимост", се проведе протест в подкрепа на Иван Гешев.

Сред тях имаше и млади момчета, които на въпрос знаят ли за какво протесторат отговориха: "Да, знаем, но не искаме да ви отговорим".

Те държаха плакати, на които пишеше "Вярваме във върховенството на закона!".

"Едните са студенти в НСА. (...) Насърчавам истината в тази държава, разбирата ли, писна ми да се борим. Това са хора, които искат бъдеще. (...) Те са спортни профили. Имам две момчета, които са записали борба... Спортът е здраве, са казали хората", разказа мъж, дошъл с тях.

Някои от хората са пристигнали организирано с автобуси от страната. В това число и от Карлово. Разказаха, че са доволни от Иван Гешев и искат да го подкрепят.

Между двата протеста се появиха и хора с плакати, на които пишеше "Гешев е расист". Те обаче не можаха да обяснят защо са дошли.