Напрежение и отделни спречквания с участието на полицаи белязаха протеста, с който активисти на „Демократична България“, "Боец" и техни съмишленици искаха да „посрещнат“ главния прокурор Иван Гешев край Резиденция Бояна.

Обвинител №1 днес събра над 700 свои колеги от страната, за да обсъжда с тях независимостта на съдебната власт от „опитите за политически натиск“.

Мерките за сигурност около мястото на събитието бяха изключително затегнати, като само акредитирани журналисти и магистрати със служебни карти бяха  допускани през импровизирани контролни пунктове.

Първоначално демонстрантите имаха възможност да дават на влизащите прокурори и следователи флаери с призива на бившия правосъден министър Христо Иванов обвинителите да съберат смелост и да разследват ръководителя на ПРБ Иван Гешев.

Снимка: Петър Нанев

След идване на допълнителни полицейски сили около пътя към резиденцията беше организиран кордон и това доведе до размяна на реплики на висок глас и обвинения в блъскане.

Снимка: БУЛФОТО

Един мъж беше арестуван заради неизпълнение на полицейско нареждане.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът днес бе законен, заявен е пред бариерата на резиденцията, но униформените държат хората „в ничие място“ край Околовръстното и се опитват да ги изгонят, оплака се пред камерата на bTV активистът Иво Мирчев („Да, България“).

Общинският съветник от „Демократична България“ и бивш шеф на районния съд в София Методи Лалов определи действията на полицията като „лишаване на гражданите от възможност да общуват едни с други“.

Снимка: Ладислав Цветков

Преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов беше категоричен: „Нашата битка не е срещу прокуратурата, а е битка за отвоюване на прокуратурата“.

Снимка: Петър Нанев

По думите му в момента ПРБ „не действа като институция на една демократична държава“, а „като бухалка в ръцете на различни олигархични лобита“.