Протестите срещу платеното паркиране в центъра на София не стихват. Недоволните заплашиха с гражданско неподчинение.

Минути след 19:00 часа протестиращите блокираха кръстовището на улиците "Граф Игнатиев" и " Георги С. Раковски ".

Общинските съветници направиха нов опит да се откажат от привилегията си за безплатно паркиране. След като първо уж се отказаха, а после си гласуваха старите права, днес общинари от ГЕРБ отново внесоха за гласуване идеята да станат равни с всички останали софиянци на паркинга.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова реагира остро на вчерашното гласуване, което позволи на общинарите да запазят правото си да паркират безплатно.

"Не приемам хората, които вземат решения за въвеждането на правила и ред, да приемат и решение за неговото нарушаване чрез тези привилегии", заяви Фандъкова.

Председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет официално внесе за ново гласуване отпадането на привилегиите за всички съветници.

"Лично аз си паркирам колата до метростанция и идвам с метрото", заяви Малина Едрева.

Въпреки че мнозинството инициира отказа от привилегии, Робърт Янакиев от ГЕРБ вчера гласува различно от групата си и поиска да паркира безплатно. Днес обаче и той размисли.

"От вчера до днес всичко, което се случва в града, общественото мнение ме кара да си мисля, че това дразни хората, щом ги дразни, аз не мога да си заложа главата. Ще гласувам да отпадне тази привилегия на общинските съветници", заяви Роберт Янакиев.

Прегласуването на промяната може да влезе в дневния ред на общинския съвет още на 20 септември.

В момента продължават анализите колко да струват евентуално пропуските за хората, които работят в центъра. От октомври обаче живеещите в центъра ще трябва да плащат 150 лева, за да паркират колата си пред блока. За втори автомобил - по 450 лева. Логиката подсказва, че не можем да очакваме месечните абонаментни картите да са по-евтини за хората, които са без адресна регистрация в центъра.