Протест в столицата срещу превръщането на храма "Света София" в джамия.

Протестът е организиран от лидера в листата на партия "Атака" за евроизборите от миналата година. Днес Георги Димов се разграничава от тогавашните си съюзници и се представя като председател на патриотично движение "Народна сила". В същото време днес от Атака разпространиха съобщение до медиите, в което настояват: "Да не се допуска Ердоган да превърне храма „Света София” в джамия. Министерски съвет да представи пред Народното събрание и да предприеме всички възможни дипломатически действия, с които България възразява на указа на турския държавен глава"

Те изложиха и мотивите си: 

„След разпада на Османската империя един от най-старите и големи православни храмове в света – Света София – построен по времето на император Юстиниан Велики и светиня за целия православен свят, е обявен за музей при Кемал Ататюрк при 1935 година.

85 години след това решение на Ататюрк и превръщането на Република Турция в светска държава с указ на сегашния президент Ердоган храмът „Света София“ се превръща отново в джамия, което засяга религиозните права на стотици милиони православни християни по света. Във връзка с това българското правителство трябва да взема отношение по въпроса, за да защити религиозните права на православните български граждани, тъй като в Конституцията на Република България ясно е казано, че традиционното вероизповедание в България е източноправославно – чл. 13, ал. 3. Нека да имаме предвид, че Светият синод на БПЦ вече изрази ясното си отношение по въпроса и това може да бъде указание, както и основа за аргументирано решение на Народното събрание на Република България.”, пише още в писмото на "Атака".

Редица експерти, сред които и бившият ни консул в Одрин Георги Димов, са категорични - Ердоган дава притеснителен сигнал на света с решението да трансформира "Свата София".

„Показва накъде се е запътила Турция – с широки крачки към неоосманизма. Ердоган прочете и изпя някои от суриите на исляма, което е крайно недопустимо. Груба експлоатация на религията в името на политиката“, коментира Димов.

Преподавателят в университета „Мармара“ в Истанбул смята, че Ердоган затвърждава електората на партията си с хода да трансформира "Света София" от музей в джамия. Внася уточнение за меча в ръката на турския духовен лидер.

„За втори път виждаме меч в неговата лява ръка. Ако оръжието е в дясната му ръка, според ислямската теология, тогава знакът е - ще се бием срещу врага. Но ако го носи в лявата си ръка, както го прави, знакът е - не се страхувайте от нас. Миролюбиви сме, няма да ви докоснем“, обясни той.

И двамата експерти са категорични - след "Света София" турското общество е вече още по-разделено.