Хората от Кресна излизат на протест. Причината е появилата се информация, че в четвъртък започва строежът на магистрала „Струма“. 

Местните уточняват, че не са против строежа на магистралата, а срещу превращането на настоящия път в еднопосочен.

„Ние сме за изграждането на магистралата, но настоящият път през дефилето да остане като алтернативен в две посоки. Ние искаме не тунел, не през Кресненското дефиле, а пътят да бъде през източния вариант. Минаването на магистралата през Кресненското дефиле е икономически неизгодно за хората в Кресна, за транспорта, земеделски и животновъдно неизгодно“, допълни Георги Иванов.

Снимка: bTV

„Нашето сдружение „Да спасим Кресненското дефиле“ не е против магистралата. Ние настояваме да има истинска магистрала. Вариантът, който се предлага е скоростен път. Нашето мнение не съвпада с това на местната власт. Обществеността не е за настоящите вариант“, обясни Антон Дончев.

Според общинския съветник Тодор Гюрев, ако строителството на магистралата на започне скоро, проектът е заплашен от провал.

„Доколкото знам, ОВОС изтича след 1 месец, ако тръгнем към нови процедури, магистрала въобще няма да има“, посочи той.

Министърът на регионалното развитите Иван Шишков заяви пред bTV, че в момента няма избран нито един вариант за строителството на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле.

„Това, което сме направили, и това, което вероятно е заблудило хората да излязат на протест, е, че аз съм одобрил един подробен устройствен план, изключително малък, който на практика довършва един пътен възел – краят на магистралата посока от Гърция към София“, уточни той.

Според Шишков става дума за участък от около 200 метра, който предстои да бъде довършен. По думите му няма никакъв смисъл в момента да се нагнетява напрежение с протести на хората в района.