Протест в защита на хижа Амбарица в сърцето на Стара Планина се проведе в София. 

Според събралите се тази вечер хора, настоящият наемател на хижата я е възродил за нов живот.

Снимка: БГНЕС

Емилия Гатева, подписва през 2014 г. 5-годишен договор за стопанисване на хижата, като първите две години са без наем, а печалбата наемателят трябва да реинвестира. Двете години изтичат, но наемите не започват. Затова сега Българският туристически съюз си искат сградата обратно.

„Още в началото се разбрахме, гратисните периоди, в които да не плащаме наем, да се регулират с анекси през определен период от време. .. В началото имаше такъв анекс и след втората година БТС спря да подписва анексите”, обяснява Емилия Гатева.

Снимка: БГНЕС

Тя възразява срещу плащането на наем и в началото на тази годината получава писмо от Съюза, в което я приканват да напусне, а причината - неплащане на наем.

„Тази година изтече договорът и след изтичането на договора няма нито едно писмо, с което БТС да ме уведомява, че е изтекъл или те са го прекратили”, посочва още Емилия.

От туристическия съюз не отричат свършеното за хижата, но твърдят, че са в пълното си право.

„Ако не бъдат изпълнени задълженията на наемателя, наемодателя е в правото си да го прекрати по съответния юридически надлежен ред”, обясни Венци Росманов – председател на БТС.

Надяваме се БТС да намери общ език с Ема и най-вече да намерят път към общо бъдеще, заяви една от протестиращите. 

Засега Ема не смята да освобождава хижата.