Стотина души излязоха на протест срещу новите правила за паркиране в столицата. Недоволните граждани се събраха около паметника на Патриарх Евтимий и блокираха за кратко движението на ключовото кръстовище на бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Граф Игнатиев”.

Протестиращите скандираха „Оставка” и „Не на рекета”, като дори възникна конфликт между гражданите и органите на реда. За утре на същото място е насрочен нов подобен протест.

Въпреки общественото недоволство столичната община не отстъпва за поскъпването на "синята" зона от първи септември. В центъра на столицата живеят 30 000 семейства. Правото да паркират една кола на улиците около своя дом ще им струва 150 лева в централната "синя" зона и 100 - в периферната "зелена".

За компенсация ще заработят 4 паркинга с общо 3000 евтини паркоместа за хората, които използват метрото.

Близо 2000 души вече са подали заявления за издаване на стикер за паркиране и повечето от тях са одобрени. Други над 15 000 души обаче са се подписали срещу новите правила.

Недоволството се пренесе и във Фейсбук, където живеещи в центъра на София се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране".