Жителите на Обзор излязоха на протест в опит да спасят Морската си градина от застрояване.

Един от най-красивите морски паркове може да се превърне в заден двор на 6-етажен хотел. Над 600 кв метра публична общинска собственост са продадени за жълти стотинки и после неколкократно препродадени между фирми на една фамилия. След повече от 10 години инвеститорът решава да строи.

Сделката за над 600 кв. метра от парка е сключена през 2003 г.. "Златното" парче на брега на морето е оценено на 45 лева квадрата.

„Това е публична общинска собственост и такова решение на Общински съвет тогава няма, обясни бившият общински съветник Пенка Аврамова.

За сделката на тъмно местните хора разбират наскоро – когато в кметството постъпва писмо от новите собственици.

Техните претенции са, че общината незаконно е изградила целият този парк, съоръжения, алеи и т.н., обясни началникът на ТСУ в кметството на Обзор Божидар Димов.

В сделката попада и част от плажа на Обзор, който е държавна собственост.  

В Обзор не познават кандидат-инвеститорите. Те не присъстват на делата, които общината завежда, за да си върне парка. Отказват и контакт с медиите.

"Превъртяно е мястото за около 1900-2000 лева през няколко фирми, за да се заличат следите". Ако този парцел и тези физически лица надскочат общината и държавата, ще ни се смеят и в Зимбабве”, коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Това е на път да се случи, след като Административният съд в Бургас отсъди в полза на частниците – теренът бил не за парк, а за бар.

Хората са събрали над 1300 подписа. Настояват сделката да бъде обявена за нищожна. Готови са в разгара на лятото да блокират пътя за Варна.  

Единственото успокоение за местните е, че все още няма издадено разрешително за строеж. Съдбата на Морската градина сега е в ръцете на Върховния касационен съд.