Протестиращи блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново" за половин час. Хората протестират срещу плановете на МВР да изгради бежански лагер в градчето.

Около 20 души бяха блокирали движението на разклона за село Стоилово за около половин час. Протестът предизвика гнева на пътуващите за Турция граждани, които бяха принудени да останат в блокадата.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди дни беше обявена поръчка за изграждане на кризисни центрове в Малко Търново, Елхово и Любимец.

Хората настояват за обществено допитване, а кметът на Елхово Петър Киров се посочи вчера пред bTV, че e разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още той.

В близкото село Бояново също са в протестна готовност, тъй като има вероятност кармите на бившия сапьорен батальон да бъдат превърнати в бежански център.

Снимка: btvnovinite.bg

МВР няма да строи нови бежански лагери, обясни на пресконференция в петък заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Той поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени площадки, които да се използват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключвал следващия януари, като те са определени още преди две години.

Снимка: btvnovinite.bg

До площадките няма свободен достъп, а с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има фенансова санкция, която ще трябва да се плати от бюджета.