Протест в Харманли срещу бежанския център в града се проведе тази вечер. Протестното шествие тръгна от центъра на Харманли и стигна до вратите на самия център, където ги посрещна кордон от полицаи и жандармеристи. Протестът бе подкрепен и от група рокери, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Протест в Харманли
Снимка: bTV

Исканията на протестиращите са въвеждане на вечерен час от 19 ч. за чужденците в Центъра и поемане на охраната му от полицията, осигуряване на денонощна медицинска грижа в Центъра, преобразуването му от затворен тип и преместването му извън населеното място.

Протестиращите казват, че чужденците са прекалено много за град като Харманли, че са предимно млади мъже, които притесняват момичетата от града.

Протест в Харманли
Снимка: bTV

В момента в РПЦ- Харманли има 1550 души. Той е най-големия в България с капацитет 2500 и е от отворен тип.

Директорът на РПЦ- Харманли Румен Тинчев излезе да говори с протестиращите. Пред тях той заяви, че преди месец, когато е поел ръководството на бежанския център го е заварил в окаяно състояние.  Имало е много пробойни в оградата, които вече са ремонтирани.

Протест в Харманли
Снимка: bTV

На искането на протестиращите да се осигури денонощно медицинска присъствие в Центъра и бежанците да не се пускат болни да се разхождат в града, той каза, че в бежанския център има двама лекари и всички чужденци получават медицинска грижа.

Протест в Харманли
Снимка: bTV

Ако исканията им не започнат да се изпълняват, недоволните се заканиха да продължат с протестите. В града стартира подписка с исканията на хората, която ще бъде изпратена до всички институции в страната. Подписката ще се събира от гражданско сдружение, което тепърва ще се учредява, за да защитава правата на гражданите на Харманли, решиха протестиращите.