Протест в Бяла срещу намалена присъда за убийство. Две години след убийството на 18-годишния Алекс, градчето скочи срещу решението да бъде намалена присъдата на виновника от 20 на 3 години лишаване от свобода.

В протеста се включиха не само близки и приятели на семейството, а и хора от съседните села в района на Русе. Протестът мина мирно и мълчаливо, но с основното искане за справедлива присъда.

Недоволството е породено от решението на Великотърновския апелативен съд, според което виновният за смъртта на Алекс ще лежи в затвора само 3 години.

Смъртта беше квалифицирана като причинена по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, но не и като убийство по хулигански подбуди. Наказанието е до 5 години затвор, постановени са три.

Протест срещу решението внесе и Апелативната прокуратура. В писмо до медиите пък апелативните магистрати се обявиха против погазването на закона в резултат на обществения натиск под формата на шествия и протести.

Близките на Александър ще изчакат решението и на Върховния касационен съд и ако то не ги удовлетворява, протестът им ще се пренесе в София с искане за промяна на съдебната система.