Жители на Айтос се събраха на мълчалив протест на мястото, на което тежкотоварен камион уби две деца и баща им, и рани тежко 17-годишен ученик.  

Три дни след последната тежка катастрофа на "пистата на смъртта", както местните хора наричат отсечката, минаваща през града, мястото още не е разчистено.

Върху натрошеното стъкло, останало от автомобила на почерненото семейство, жители на Айтос положиха цветя. И се заканиха да започнат безсрочна блокада, докато трафикът на тежкотоварните камиони не бъде изведен извън града. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пътят от Провадия към Айтос се спуска под голям наклон и само в рамките на 10 минути вчера са преминали 20 тира в двете посоки.


Всяка сутрин Камелия изпраща сина и дъщеря си на училище със страх. "Моето дете е било в градинката 10 минути преди инцидента", казва жената. Ако трябва всеки ден ще излизаме на протест, категорична е тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждам тук една магистрална отсечка, никой не спазва ограничението, камионите са винаги натоварени, минават и коли, и мотори. Поне от 30 години на това място стават произшествия“, твърди мъж, дошъл на подкрепи протеста.

Снимка: btvnovinite.bg

„Организатори на протеста са всички жители на града, тъй като проблемът наистина е от години“, посочва Камелия Генова.

Градът още живее с ужаса от преди година, когато камион с висока скорост се вряза в колона от автомобили. 

"Чакал на светофара на червена светлина, когато камионът точно до него се разделя кабината от ремаркето от тази голяма скорост и кабината пада върху половината от автомобила", припомни Генова.

Днес след като поставиха цветя в памет на жертвите, местните се заканиха да не допускат повече камиони през града.