Десетки се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Недоволството е на инициативата „Правосъдие за всеки“.

Демонстрацията се провежда заради спряната съдебна реформа.

Протестиращите се обявиха против удължения срок за обществено обсъждане на Закона за съдебната власт, който би забавил и избора на нов главен прокурор, както и нереформираната Комисия за противодействие на корупцията.

Те настояват чрез закона да се гарантират честни и прозрачни избори. Недоволните настояват още за отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Снимка: bTV

„Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици, пише в сайта на инициативата.

Снимка: bTV

С тази инициатива заявяваме общата си позиция: искаме дълбоката реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта. Ние знаем, че това са истинските причини, които държат България далече от развита Европа и свободния свят, пише екипът на „Правосъдие за всеки”.