Протест с искане за затваряне на делфинариума във Варна. Природозащитниците смятат, че подобни паркове злоупотребяват с делфините като ги държат в плен за представления и бизнес.

Те настояват обектът да се затвори заради смъртните случаи през последните години. Демонстрацията не спря ежедневните представления в делфинариума.

Преди две седмици загина и бебе-делфин на 9 дни. Това стана пред очите на посетители на кафенето, което осигурява видимост към басейна под водната повърхност. Сградата е тясна, неподдържана и шоуто е експлоатира  животните, казват още природозащитниците.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Най-вече противоестествените условия, в които са принудени да живеят – в плен. Тези животни са символ на свободата, те имат нужда да плуват по 150 км на ден и се гмуркат на дълбочина 50 метра. Тук са принудени да живеят в басейнче 12 метра и когато шоуто свърши, вие се прибирате вкъщи, а те остават тук цял живот”, коментира Ангелина Стойчева – организатор на протеста.

От делфинариума отказаха коментар пред камера, но изпратиха писмена позиция. В нея се казва:

„Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. Ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните персонални грижи, които се полагат за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания”. 

Дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство, казаха за bTV от РИОСВ-Варна. Държавата пък няма предвиден механизъм, с който да затвори обекта.