Десетки хора се събраха тази вечер на протест пред Централната избирателна комисия (ЦИК). Поводът – неяснотата около резултата от референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Според ЦИК не достигат 13 хил. гласа, за да стане той задължителен.

Протестиращите носеха национални знамена и метли, защото мотото на протеста беше „Да изметем боклука“. Недоволството беше организирано в социалните мрежи.

Според участниците в него от ЦИК се опитват да откраднат гласовете им. Затова поискаха и оставка на Комисията.

След края на гласуването в неделя има неяснота кой какво брои – дали бюлетини, дали пликове, или подписи.

В крайна сметка от ЦИК обещаха, че ще се произнесат окончателно по казуса с референдума до утре, петък, точно пет дни след края на вота.

От „Шоуто на Слави“ обявиха пред bTV, че не стоят зад този протест и не са негови организатори, но гражданите са свободни да се събират и организират както намерят за добре.

Според експерти дали достигат или не 13 хил. гласа, за да стане референдумът задължителен, вече няма значение. Защото съдбата на му оттук нататък е ясна.

„Според мен референдумът е минал вече. Той мина, защото двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, макар и неформално, се съгласиха да отчетат желанието на хората, това са над 3 милиона души“, заяви проф. Михаил Константинов.

И двете партии обявиха, че ще подкрепят промените в Изборния кодекс, поискани от хората с референдума - мажоритарно гласуване, задължителен вот и намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лева за глас.

Междувременно, в отворено писмо до ЦИК и Министерството на външните работи мрежата от доброволци за изборите в чужбина предупреждава за рискове на балотажа. Според тях проблемите от първия тур ще се повторят.

„Доколко това е вина на ЦИК – може би е трябвало да направят проби и на наемат повече хора. Ако не се вземат мерки и активността е същата, голяма част от проблемите ще се повторят“, смята Петър Бакалов.

Според доброволците в чужбина ЦИК им дължи извинение за ужасните условия на труд. Те предлагат създаването на неформална координационна група за вота, която да започне работа още в събота. От ЦИК обявиха, че на този етап няма да коментират ситуацията и ще го направят едва след като имат официално решение по случая.