Миньори и енергетици протестираха под прозорците на властта. След решенията на парламента и срещи на протестиращите с президента и премиера, оценката на синдикатите е, че предстои още работа за решаване на натрупаните проблеми.

Миньорите и енергетиците настояха за отлагане на либерализацията и запазване на работните места.

„Да дойдат те на нашите места, да се сменим, да видим дали ще им бъде на тях приятно. Те да останат без работа, те да си търсят работа, те да работят за тези пари, за които ние работим“, каза Йордан Пенев.

Синдикатите обясниха, че досега не са предприети адекватни мерки за преминаване от регулиран към свободен пазар на тока. Според тях не е помислено и за служителите заети в сектора.

„Несериозно е години да чакат някакво решение, някакъв план визия и ето сега се налага да се взима в последния момент такова решение от същите хора, които взеха и предходното - нямат план, визия и финансиране“, подчерта Марина Митова, председател на „Федерацията на енергетиците“.

В ранния следобед енергетиците отидоха на среща при президента Румен Радев, който след приемането на Закона за либерализацията наложи вето с мотива, че това ще доведе до скок в цените и застрашава устойчивостта на енергийната ни система. Парламентът отхвърли ветото му.

„Същите хора, които отхвърлиха тогава моето вето, сега със същите мотиви вкарват решение най-сетне това да се случи със сериозно закъснение. Защо трябваше да стигаме до вашия протест – политиката трябва да се прави с далновидност, загриженост, отговорност към България, а не под натиска на протести“, заяви президентът Румен Радев.

„Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България, а не под натиска на протестите“, заяви още президентът.

Той напомни, че наложеното от него вето в края на миналата година е било именно за това, за което днес се провеждат протести.

„За промените в Закона за енергетиката нямаше оценка на въздействието и виждаме днес къде е въздействието – на улицата“, посочи Румен Радев и добави, че в приетите миналата година промени в закона е нямало ясни механизми и разчети за това как ще бъдат компенсирани хората.

В мотивите на наложеното от държавния глава вето бе посочено, че стандартът на живот на мнозинството български граждани остава най-ниският в ЕС, а предвидените промени може още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи.

Президентът напомни и че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и би застрашило функционирането на „Мини Марица-Изток“ още през 2024 г.

Румен Радев призова народните представители да отхвърлят либерализацията, макар и използвайки мотивите от наложеното вето, което вече са отхвърлили. Държавният глава отправи призив енергетиката да не бъде партизирана, а решенията за нейното бъдеще да бъдат гарантирани не с празни политически обещания, а с ясни разчети, механизми и стратегия.

След срещата при президента синдикатите не изключиха протестите да продължат въпреки решението за отлагане на либерализацията на пазара на едро.

„Ще продължаваме да се борим да въведем нещата в нормален ритъм“, каза Димитър Манолова от КТ „Подкрепа“.

Енергетиците настояват и либерализацията за бита да бъде отложена до 2029 г.

Премиерът Димитър Главчев обясни, че 200 млн. лева ще влязат в капитала на БЕХ, а оттам – към „Мариците“.