След медицинските сестри, фелдшерите и физиотерапевтите, днес на протест излязоха и педиатрите. С призив върху тези значки  „Подкрепи ни” и под мотото „Всичко за децата” лекари и сестри се събраха пред единствената педиатрична болница в България – Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” в София.

Основните причини за протеста им са ниските заплати и недостига на медицински сестри.

Те настояват също болницата да получи специален статут и да отпаднат лимитите за приема на малките пациенти. Вчера в здравното министерство се състоя среща, на която здравният министър обеща, че ще има детска болница, която няма да е частно дружество и финансирането ѝ няма да зависи от Здравната каса. Очаква се тя да бъде изградена до 2 години.

„На срещата получихме някои уверения за финансово стимулиране на болницата, за частично отпадане на лимитите, налагани от Здравната каса, но в крайна сметка остана да чакаме светото бъдеще с изграждането на новата педиатрична болница и не се прие искането ни да има специален статут на тази, които имаме сега и която се очаква се влее по-късно в новата болница”, каза пред bTV д-р Антон Владимиров.

„Даваме последен кредит на доверие на министерството до края на май, за да видим какви ще бъдат конкретните стъпки. От там нататък персоналът ще реши какво ще прави. Има опасност тази болница да не дочака новата”, предупреди той.