Медицинските професионалисти от видинската болница започват ефективен протест. В продължение на седмица медицинските сестри, рехабилитаторите и лаборантите няма да работят в рамките на 1 час на ден.

Те настояват за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Медиците започнаха с предупредителни протести и твърдят, че условията за работа вече са непосилни.

„Вече трети месец алармираме и казваме, че българското здравеопазване е в колапс. Ако в момента не ни подадат ръка и не ни спасят, ние загиваме. Нито едно от исканията ни не е изпълнено, не е започнато да се работи по тях – има методики, за които много се говори, но нищо не се казва”, заяви Диана Богомилова от видинската  болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Акушерката Владислава Славова заяви, че щатната ѝ заплата е в размер на 590 лв. „Това е стъпка от 30 лв. от минималната работна заплата, нормална ли е тази разлика за моят квалифициран труд и нискоквалифицираният. Това е обидно, това е нетърпимо. Три месеца протестираме и няма никакъв резултат”, допълни тя.

Медицинските сестри споделиха, че са принудени да взимат няколко поредни нощни дежурства заради липсата на кадри във видинската болница. Въпреки протестните действия, медиците заявиха, че няма да оставят пациентите без лекарска помощ. 

В случай, че исканията им не бъдат изпълнени, след седмица медиците ще увеличат времето на своя протест на два часа на ден.

Ако и тогава не се предприемат мерки, те заплашват с колективни оставки.