Медицинскит сестри в Стара Загора излязоха отново на протест.

Исканията им са за еднаква основна стартова заплата, допълнително възнаграждение за работа в спешно и интензивно отделение и по-високо платен нощен труд.

Медици от други болници обясниха, че са готови и за ефективни стачки.

"Има недостиг голям. Работим по четвъртинки, по половинки. Има много часове над нормата. Просто е невъзможно да се работи. Ние си отиваме", обясни протестираща медицинска сестра.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските сестри в Стара Загора. Тя заяви, че подкрепя протеста, защото той не е само за заплатите на медицинските сестри, а е протест за пациентите, за лекарите, за цялата здравна система.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви в отговор, че не приема "спекулациите" на омбудсмана Мая Манолова за възнагражденията на медицинските сестри и я обвини, че създава хаос в системата.

Болниците са търговски дружества и аз, като министър, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения, уточни Ананиев.

"Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници. Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения", обясни министърът в изявление, публикувано на сайта на МЗ.

"Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата", завършва обръщението си здравният министър.