Протест на енергетиците от ТЕЦ „Марица 3“ се провежда в Димитровград срещу спирането на работата на предприятието. Заради системно замърсяване на въздуха със серен диоксид, екоинспекцията затвори централата в края на април.

Протестът под надслов  „Не убивайте българската енергетика“ започна от сградата на ТЕЦ-а и се прехвърли на Околовръстния път и го блокираха, което предизвикаха проблем за шофьорите, защото участъкът е част от международното трасе Стара Загора- Маказа. Движението беше спряно за час.

Според работниците спирането на централата е политически акт и очакват от властта да им позволи да заработят отново, за да може да бъде направено обследване на сградите  в работен цикъл и след това да се мисли за  ремонт.

От екоминистерството обаче се категорични, че предприятието първо трябва да се модернизира.

„Марица 3“ беше затворена заради системно нарушение на нормите за чистота на въздуха и на основание на това, че предприятието не е реновирано, ние бяхме принудени да затворим това предприятие до момента, в който не бъдат отстранени тези проблеми, защото в крайна сметка животът и здравето на хората в региона е по-важно“, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!