Протест на адвокати в столицата. Причина за недоволството - Законът за мерките срещу изпирането на пари. Протестиращите адвокати са категорични, че текстовете потъпкват адвокатската тайна.

Демонстрацията под прозорците на Висшия адвокатски съвет мина под мотото "Адвокатите не са доносници". Според тях законът ги принуждава да докладват за клиентите си на ДАНС.

Снимка: Ладислав Цветков


Адвокатите заплашват със стачка и обвиняват Висшия адвокатски съвет в пасивност и съглашателство с властта.

„Европейската директива предвижда изрично, че националният законодател може да предвиди изключения за определен кръг професии, сред които и адвокатската. За съжаление в българския вид нашият закон е - по-католици от папата”, коментира адвокатът Александър Пелев.

Снимка: Ладислав Цветков


Няколко часа по-късно председателят на Висшия адвокатски съвет съобщи за среща с шефа на правната комисия в парламента. Ралица Негенцова е настоявала за редакция на противоречивия и текст в закона. 

„Ние имаме ангажименти не само да защитаваме правата и свободите на гражданите, но да даваме сигурност на тези клиенти, които имаме.
тази разпоредба противоречи и на Конституцията, и на правата на човека”, каза, заяви Ралица Негенцова, предс. на Висш адвокатски съвет.

Снимка: Ладислав Цветков


Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов заяви пред bTV, че е поел ангажимент да информира за ситуацията ресорната, вътрешна комисия. И въпросът да бъде обсъден отново.