В петък на Отраслов съвет просветният министър Николай Денков ще предложи 9 дни ваканция за учениците след края на първия срок.

Идеята е почивни да бъдат дните от 31 януари, понеделник, до 4 февруари, петък - общо 5. Така с двата уикенда - 29 и 30 януари и 5 и 6 февруари, почивните дни ще станат 9.

Една от причините Денков да направи това предложение е, че в този период се очаква и пикът на предстоящата вълна на коронавируса.

"Така ще имаме два ефекта едновременно. От една страна, ще може да се възстановят учителите и учениците след завършването на срока, а от друга – ще даде възможност здравната система да бъде облекчена“, мотива предложението си Денков.

Николай Денков е на мнение, че възможността за по-дълга междусрочна ваканция трябва да бъде сериозно обсъдена заради натрупаната умора при учителите, учениците и родителите. Идеята е получила подкрепата както от работодателските организации, така и от единия от синдикатите.

Просветният министър заяви, че ще вземе решение, след като вземе предвид реалната ситуация в страната във връзка с коронавируса. Справката от тази сутрин показва, че карантинираните учители са 3,6%, непедагогическият персонал – 2,3%, а учениците и децата – 2,58%.

„Виждаме, че нямаме някакви изключително високи стойности средно за страната. Знаем, че имаме изключително разнообразие в различните региони. Разликите в тези числа понякога са 5 до 8 пъти“, поясни Денков.

"Ние и в момента имаме механизъм, който работи изключително добре за карантиниране на паралелки и училища. Във всеки един ден се получават заявки. В същия ден издавам заповед, а на другия съответната паралелка или училище е под карантина. Няма никаква причина да променяме този локален подход. Няма причина да повтаряме грешките от миналата година, при които училища с нито един заразен учител или ученик са затваряни, защото на други места има проблеми", каза още просветният министър.

"В същото време можем да обявим неучебни дни и имам категорично мнение по въпроса. Най-добрият вариант е да се използва седмицата, която се появява веднага след завършването на първия срок. Да бъдат обявени неучебни дни тогава, за да могат да се слеят двата предходни почивни дни с двата следващи почивни дни и така да се получат 9 дни общо неучебни. Тези решения трябва да е обсъдят на съвет, който е насрочен в петък", поясни Денков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!