От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлагат междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари. Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители.

В графика на МОН за ваканциите е предвиден само един ден между двата срока – 1 февруари.

Основният им аргумент за по-дълга почивка е очакващият се в края на януари пик на вълната от COVID-19. Директори посочват, че организацията на учебния процес става все по-трудна, а заместването на отсъстващите учители е все по-невъзможно.

Класовете под карантина в момента са 1303, или 2,47% от децата в системата на образованието. Най-много са спрените паралелки в София – 504. Следват областите Благоевград, Бургас, Варна и Стара Загора.

В една от най-засегнатите области Варна заради заболели и карантинирани ученици и учители в четири училища в града вече преминаха в онлайн обучение на ротационен принцип.

Предвид увеличаващия се брой заразени деца от здравното министерство заявиха, че системата разполага с общо 359 педиатрични легла за неусложнена форма и 54 за интензивно лечения. Оттам уверяват, че при необходимост ще бъдат разкривани допълнителни.

В момента в болница с COVID-19 са 166 деца, едно от тях е в интензивно отделение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!