По убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина сме положили абсолютно всички усилия  и считам, че сме събрали годни доказателства, за да има съдебна фаза по този случай. Това каза пред bTV директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски, след като стана ясно, че обвиненията за тежкото престъпление Йоан Матев може да излезе от ареста.

Софийският градски съд му наложи по-лека мярка за  неотклонение „подписка”. На този етап Матев остава в ареста до произнасяне на Софийския апелативен съд, което ще е най-рано на 14 ноември.

„Екип от колеги с дълъг професионален  опит като криминалисти работи над година и половина по събирането на доказателства, за да се стигне до обвинение на заподозряно лице. През нашите проверки са минали стотици лица и стотици сигнали”, поясни Терзийски.

Той призна, че не може да е категоричен, че по време на процесуално-следствените действия не е допусната някаква грешка. Предстои да се направи анализ и да видим дали някъде сме сбъркали, отбеляза директорът на националната полиция.

„Категоричен съм, че полагаме всички усилия под надзора на прокуратурата да съберем годни доказателства. Ще държим този случай да бъде изкаран докрай”, подчерта той.

Във връзка с предстоящите дебати за увеличение на заплатите в МВР Терзийски изтъкна, че професионалното ръководство от страна на главните дирекции и главния секретар са обсъждали евентуално увеличение на заплатите, което да касае най-вече служителите от първата линия, от фронта,  които работят на терен, така че да има възможност за привличането на по-качествени кадри в системата.

Освен увеличението на заплатите ще бъдат предприети и законодателни промени, посочи той.

Предстоят реформи, които да доведат до по-голяма привлекателност на професията, от една страна, а от друга – до по-голяма ефективност на нашите действия, увери директорът на националната полиция.

По думите му имаме незаети места във всички областни дирекции, но от средата на тази година усилено са стартирали процедури по обявяване на конкурси и на 17 ноември излиза голяма група подготвени курсанти, които ще влязат в редиците на дирекция „Жандармерия”, на СДВР и на няколко областни дирекции.