Променят наредбата за медицинската експертиза. След протести и дълга борба на организации, предложената нова формула ще е близка до тази преди промените през 2018 г.

Отново тежест ще имат придружаващите заболявания - към процента на основното ще се добавя 20 на сто от сбора на процентите на останалите.

Предлагат се и по-високи проценти намалена работоспособност и пожизнен срок на ТЕЛК за някои заболявания, като психични, тежки форми на епилепсия и множествена склероза, както и диабет с 2 или повече увреждания.

Ако се приемат - промените ще засегнат близо половин милион души, които в момента получават инвалидна пенсия. 

В семейството си Петя има двама души с увреждания. Сестра й се ражда с психични проблеми. Състоянието й е необратимо, но я преосвидетелстват на всеки три години.

„Когато сме на работа, моля съседите да я наглеждат. За поредния ТЕЛК трябваше три седмици подред да лежи на легло в психиатрията. Тя не желае да остане без мен, блъскане, викане“, разказа Петя.

Мъжът й пък е с епилепсия.

„При него по същия начин на всеки 3 години ходим да доказваме, че епилепсията не е излекувана“, допълни Петя.

Част от промените засягат именно такива случаи.

„Ще облекчат хората да не ходят на три години да доказват, че положението им е тежко и наистина не са излекувани. Също така и психичните заболявания, които винаги са неглижирани, имат право на придружител - което досега го нямаше“, обясни Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Според Събева с промяната във формулата помощ ще достига до повече хора с увреждания. Според изчисления, от 2018 г. досега около 35 на сто са получили по-нисък процент ТЕЛК.

Остава обаче проблемът с дългите срокове от изтичането на експертното решение до издаването на ново.

„Да се изпраща писмо за явяване три месеца преди изтичане на датата. Сега се получава един огромен луфт и хората остават без всякаква подкрепа“, каза Веска Събева.

„Предлагам да бъдат удължавани ТЕЛК решенията и хората да имат правата докато бъдат извикани, защото това забавяне не е по тяхна вина“, отбеляза омбудсманът Диана Ковачева.

Ще се търси решение и за връщането на обжалваните пред НЕЛК решения обратно към ТЕЛК-овете - отново заради забавяния и ограничаване на социалната подкрепа и в тези случаи.