Промените в Закона за движение по пътищата няма да намалят тежките катастрофи със загинали, нито ще подобрят движението по пътищата. Това е мнението на Института по пътна безопасност.

Тодор Барбанаков е автоинструктор вече 27 години. Едно от нещата, което категорично не приема в проекта за промени, е свиването на разстоянието, на което може да се спира преди пешеходна пътека – от 5 метра на 2 метра.

„Едно детенце, което е на три или четири години и се е дръпнало от майка си едва ли  идващия автомобил ще бъде забелязано (..) видимостта към пътеката трябва да е по-голяма”, смята Тодор Балабанов.

От Института по пътна безопасност казват, че няма логика и в глобите.

„За без винетка глобата е 400 лева, а в същото време минаването на червено е 150 лева. Тук има диспропорция, кое е по-опасно за пътната безопасност”, коментира Ботдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Друга нова идея, която може да стане правило, предвижда мотоциклетите да се придвижват с бутане в последните 15 метра преди колонката на бензиностанции. За Валентин, който кара мотор вече трета година, това е недомислица и излага живота му на опасност.

Той е решен, ако тази промяна бъде приета, да започне да зарежда бензина в туби.