От петък игри с билети за търкане ще може да организира единствено държавното тото. Промените в закона за хазарта вече са обнародвани в Държавен вестник.

В тях обаче липсва предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, местата, където се продават лотарийни билети, да са поне на 300 метра от училища!

И днес в търговската мрежа има хиляди талони, за които търговците са платили, показа наша проверка. Младен Петков е собственик на 5 магазина, в които са се продавали талони.

Стойността е за 17 хиляди лева във всичките 5 обекта, казва той.

Няма представа какво ще прави.

„Звъним на дистрибуторите, които ни снабдяват, но те казват "нищо не можем да направим, прибирайте си ги“, споделя Младен.
 
„Всеки един ангажиран в този бизнес в момента е в патова ситуация.
Държавата е решила как да прибере своите вземания от доставчик, които вероятно има своите нарушение, но не е помислила отново за малките търговци. Търговските обекти. които продават лотарийни билети са около 20 000“, обясни Иван Делчев, Българска асоциация на търговците на тютюневи изделия.

Според него сумарно загубите ще са около 50 милиона.

Според промените, печалбите от игрите, които не са изплатени до днес, трябва да се покрият от организатора на играта. В правилата на частните оператори обаче е записано, че при форсмажор, плащането е под въпрос.

От Частните лотарии не отговориха на въпросите ни за изплащането на печалби и за покриването на разпространените по магазинчетата талони.

От Спортния тотализатор соъбщиха, че са подготвили за пускане на пазара 7 нови моментни лотарийни игри за 2020-а.