Промени в изпитите след седми клас. Образователното министерство публикува примерни варианти на тестовете на националното външно оценяване.

Задачите по математика със свободен отговор намаляват. От общо 23 - само 3 задачи няма да са с избираем отговор.

 В изпита по български език и литература остават общо 26 задачи. Отново повечето са под формата на тест. Една е за създаването на текст.

От тази година учениците ще имат с по 15 минути повече за първия модул на двата задължителни изпита от външното оценяване.

Макар, че учената година едва започва, седмокласникът Персиян вече има притеснения за външното оценяване през юни.

„Решавам задачи по математика, а по български чета текстове и си припомням материала от шести клас. Разчитам да запомня нещата, разчитам на учителите и на семейството ми“, казва Персиян Борисов.

Учители също казват, че подготовката вече е в сила. А 15-те минути допълнително време са бонус за деца.

„При добра организация ще имат време да обмислят по-добре това, което са решили да напишат. Ще им дадат и психична преднина. Но който разбира материала, може да го направи за по-малко“, смята Методи Кирилов, преподавател по БЕЛ в 125 СУ.

Изпитите тази година ще са седмица по-късно - на 19 юни по български език и литература и 21 юни по математика. Персиян е доволен от промяната.

„Тази седмица ще ми даде достатъчно време да се подготвя, ако нещо не съм разбрал или съм забравил“, казва той.

От Министерството на образованието казват, че промени във форматите на изпитите няма. „Те са единствено в посока облекчения за учениците, но в рамките на сегашния формат, за да могат децата да работят по-спокойно и да покажат знанията си“.

ВИЖТЕ ТУК:

Модел на НВО по български език и литература в VII клас учебната 2023-2024 година

Модел на НВО по математика в VII клас учебната 2023-2024 година

Модел на НВО по чужд език в VII клас учебната 2023-2024 година