Промени в изпитите след 7-и и 12-и клас предвижда Министерството на образованието и науката. Седмокласниците вече ще държат така наречените "интегрирани" тестове, а зрелостниците ще трябва да учат повече, ако искат да изкарат поне тройка.

Седмокласниците ще държат първите интегрирани тестове през лятото на 2023 г. Изпитът по български език вече ще включва и въпроси по география и история, а по математика ще бъде комбиниран с материал от биологията, химията и физиката.

Учениците, които пък след две години ще бъдат зрелостници, ще трябва да се стараят повече, за да издържат матурите. Причината – повишава се прагът за изкарване на тройка.

Ако досега при 23 точки те са минавали изпита, то след две години миниумът за "среден" ще е 30 точки.

Галина Иванова е дългогодишен учител по български език и литература. Казва, че и при настоящия формат на изпитите след седми клас учениците й вече са достатъчно натоварени.

„Това ще даде възможност за акцент върху практическото приложение на заученото. Т.е. въпросите да са по-малко ориентирани към заучаване, а повече към прилагане на практически умения“, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Ще се промени и скалата за оценяване на матурите след 12-и клас. Досега при 23 точки от общо 100 зрелостникът получаваше "среден".

„Ние предлагаме 30 точки за тройка. Да, това е завишаване на изискванията, но считаме, че сега прагът е изключително завишен“, обясни още просветният министър.

И още от предложенията – да има нов предмет „Дигитални технологии и креативност” в прогимназиалния етап, а часовете по математика в 5-и и 6-и клас да бъдат увеличени.