Проливни валежи от дъжд, обилни снеговалежи, трайна снежна покривка, виелици и съществено застудяване ни очакват в близките дни.

Днес ще бъде облачно. Валежи ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще останат положителни, валежите ще са от дъжд, на места в Югоизточна България - значителни по количество. Вятърът ще бъде предимно умерен от северозапад, привечер ще се ориентира от север-североизток и ще се усили още. Ще има условия за преспи и навявания.

През нощта  валежите ще се усилят и в почти цялата страна страната е обявен код жълто и оранжево за количества дъжд около 30 литра на кв.метър и образуване на снежна покривка, съответно над 10 и 20 см.

В неделя валежите ще продължат, почти в цялата страна ще бъдат от сняг, по-значителни - в Североизточна България, с тенденция към спиране през втората половина на деня.

Снимка: НИМХ - БАН

В понеделник ще се задържи предимно облачно, но слаби превалявания от сняг ще има само на места. През следващите дни ни очаква съществено застудяване.