Прокурорската колегия освободи заместниците на вече бившия главен прокурор Иван Гешев в Главната прокуратура. Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева бяха освободени от поста “заместник-главен прокурор”.

Освобождаването е по предложение на Борислав Сарафов. Миналата седмица той обясни, че те са демонстрирали "лична привързаност" към Гешев.

По предложение на Сарафов за единствен негов заместник беше назначена Мария Павлова, няколко пъти заместник-министър в служебни правителства на Румен Радев. Дългогодишен следовател също така.

Ако се стигне до отстраняване на изпълняващия в момента функцията “главен прокурор” Борислав Сарафов или срещу него започне наказателно преследване, тя може да бъде избрана за негов наследник на поста “обвинител №1”

Тази сутрин в прокурорската колегия е постъпило и писмото от Иван Гешев, в което обяснява, че се отказва от молбата си след освобождаването му от поста “главен прокурор” да бъде назначен като прокурор във ВКП.

До колегите си кадровици той пише, че работата на обвинението е дискредитирана, а с решенията си ВСС е нарушил Конституцията и европейското право.